Har corona fået krammet på Køges virksomheder?

Lige nu er der stort fokus på at åbne Danmark op – og få gang i virksomheder og arbejdsmarked igen. Men hvordan har krisen egentlig påvirket Køges lokale virksomheder?

Når man kigger på de forskellige brancher, er det tydeligt, at nogle brancher kører upåvirket videre, mens andre brancher er meget hårdt ramt.

I den ene ende af spektret har vi industri-, fødevarer- og medicinalvirksomheder. For dem er det stort set business as usual. I hvert fald indtil videre. Vi både handler og køber medicin, som vi plejer.

Men stort set alle andre brancher har fået vendt rundt på deres hverdag.

”Køges håndværksvirksomheder har alle en del at lave, men i dag er der ikke længere noget boligbyggeri for private. Al byggeaktivitet er rykket over til erhverv”, siger Søren Evald Jensen, der er formand for Køge Arbejdsgiver Netværk, der repræsenterer en del af kommunens virksomheder.

Forbrugernes tillid En af de primære årsager til, at byggeriet for private med ét er forsvundet, er den generelle bekymring blandt de private forbrugere og en manglende tillid til fremtiden.

Sådan er billedet lige nu. I takt med, at landet åbner op, vil tilliden nok gradvist indfinde sig. At flere liberale erhverv f.eks. frisørerne åbner, er bestemt et stort skridt opad tillidsskalaen.

Slået ned under gulvbrædderne En branche, der fortsat er virkelig hårdt ramt, er hoteller og restauranter.

”De er fuldkommen slået ned under gulvbrædderne. Dem, der tilbyder take-away, kan nok lige holde skindet på næsen, men mange andre er virkelig udfordret. For hver dag, for hver uge, der går, trækker det hårde veksler på økonomien. Regninger skal betales, uanset om du tjener penge eller ej”, tilføjer Søren Evald Jensen.

verNetvrk.jpg" alt=""/>

Ifølge Køge ArbejdsgiverNetværk er vejen til succes for Køges virksomheder, at de private forbrugere får styrket troen på fremtiden.

Det handler i høj grad om at se muligheder snarere end begrænsninger ved coronaudbruddet. En opgave for samfundet, kommunerne, erhvervsforeninger og andre aktører, der hver især kan gøre deres til at styrke tilliden.

”Vi ønsker incitamentsordninger, der kan bane vejen for et større privatforbrug. En øget efterspørgsel vil gavne virksomhederne og sikre vækst og arbejdspladser”, siger Søren Evald Jensen.

Lokalt byggeri skal i gang NU Derudover bør Køge Kommune fremrykke deres byggeprojekter. Anlægsloftet er jo fra statens side suspenderet, så nu skal nye byggeprojekter sættes i gang.

”Hos KAN har vi taget kontakt til Ejendomscentret hos Køge Kommune og tilbudt at afholde et arrangement, hvor vores mange medlemmer kan give deres besyv med. Hvilke opgaver vil være gode at iværksætte nu, hvilke måske senere. Vi har tidligere afholdt lignende dialogmøder – med stor succes. Ingen kender markedet bedre end dem, der arbejder her konkret hver dag”, tilføjer Søren Evald Jensen.

Ny offensiv turismeindsats Når det gælder den hårdt ramte hotel- og restaurationsbranche, er der behov for en ekstraordinær saltvandsindsprøjtning.

KAN har derfor foreslået en offensiv turismeindsats, der kan tiltrække turister og gæster til byen. Som et led i den plan har vi nedsat en task-force bl.a. med Connect Køge, og her vil vi udarbejde et idekatalog af indsatser, der kan booste de lokale hoteller og restauranter og deres indtjening.

”Der er behov for, at vi står sammen. Uanset forening, netværk, virksomheder eller hierarkisk placering. Fællesskabet og den fælles front kommer til at løfte de hårdt ramte virksomheder og brancher.

Ny verden og ny hverdag – med corona Lige nu er vi midt i genåbningen og gradvist får flere og flere virksomheder og brancher grønt lys til at åbne op.

Og hvad med fremtiden kan man spørge.

”Hos alle hersker der en stor usikkerhed for fremtiden. Coronaen kom flyvende ind over os. Måske er den en dag væk igen lige så hurtigt – takket være en vaccine og udvikling af antistoffer. Indtil da er vi nok nødt til at indstille os på at finde os til rette i en ny verden og en ny hverdag. Med andre præmisser og konditioner for arbejde og samarbejde”.